Pasning af hvalpe

For overskuelighedens skyld har jeg lagt billederne på en side for sig selv. Billeder af Joys hvalpe

Denne side fortæller om et kuld hvalpe de første 8 uger. Jeg vil med billeder og tekst fortælle om de oplevelser og erfaringer, det giver at have hvalpe.

O-kuldet er Joys andet kuld og 5 hvalpe er et stort kuld. Derfor er det vigtigt at overvåge, at alle hvalpe får nok mad. 
Joy har senere haft et kuld på 7 hvalpe (R-kuldet) og et kuld på 6 hvalpe(T-kuldet), og hun har også passet disse hvalpe eksemplarisk.

Fødsel:
Hundemoderen vil helst gemme sig i en hule, når hun føder. Derfor er det et godt tegn på, at fødselen er nært forestående, når tæven begynder at skrabe og grave i hjørner og kroge. Hun falder nemmest til ro, hvis hun er vant til at sove i en kasse eller lignende, som er placeret på et roligt sted.
Hvis kassen ikke er overdækket, kan det være en fordel at sætte den under et bord eller lignende for at skabe en huleagtig virkning. Vi har brugt at hænge et tæppe over, for at give yderlig tryghed. Joys kuld, som er omtalt på disse sider, er dog født i en almindelig transportkasse, som hun plejer at sove i om natten.
Efter et par dage måtte vi dog flytte hvalpene over i en kasse, for at hvalpene ikke skulle falde ud af døren i kassen.

Vejning:
Vi vejer altid hvalpene hver dag den første uge og derefter en gang om ugen. Men med så stort et kuld kan det være en fordel at veje oftere. Hvis en hvalp ikke tager jævnt på hele tiden, bliver den meget hurtigt for svag til at klare sig blandt de andre. Derfor må man være klar til at gribe hurtigt ind, måske blot med lidt lunkent vand, da væskemangel er det værste. 

Dette kuld har en meget lille; og en meget stor hvalp. I vores opdræt plejer det at betyde, at denne forskel også ses på de voksne hunde. Standarden for Schipperke tillader en vægt mellem 3 og 8 kg, så det er ingen fejl, bare en rettesnor.

Opholdssted
I hvalpenes 3. leveuge begynder de at bevæge sig mere rundt, hvorfor deres kasse bliver for trang. Så sætter vi dem ned i en kravlegård i et hjørne af stuen, og vi har fundet ud af, at hvis de nu får en transportkasse uden låge i, vil de sove i den og holde den ren og pæn.
3 ugers hvalpe kan godt finde ud af at kravle ud og tisse og så kravle ind i varmen igen.
Vi har dog et problem med kravlegården. Maskerne i nettet er for store, så hvalpene kan komme til at sidde fast. Derfor har vi været nødt til at lukke af for de nederste to rækker huller.

Kravlegården har vi sat på et stykke linoleum, og vi bruger aviser til bunddække. Den første uges tid får de dog et tæppe også, for at de skal stå bedre fast.

Når de er 6-7 uger og efterhånden ret mobile, begynder de at komme ud i haven og senere i hundegården, hvis vejret ikke er for koldt.
Hundegården er overdækket, og huset, de kan gå ind i, har fladt tag, så moderen kan hoppe væk fra den, hvis de bliver for voldsomme.

Start på fodring:
Mens hvalpene er helt små, kan de normalt klare sig med moderens mælk. Man skal dog hele tide opservere hvalpene, for at sikre, at de trives og tager jævnt på. Det kan ske, at moderen ikke har mælk nok, og så skal man gribe hurtigt ind. Først vil hvalpene komme til at lide af væskemangel, hvorfor man kan tilbyde lidt lunkent vand til en hvalp, der ikke rigtig kan følge med. Derefter skal man snarrest mulig få fat i en modermælkserstatning, og følge vejledningen på denne. Er man det mindste i tvivl, bør man også kontakte sin dyrlæge. Hvalpe svækkes uhyggeligt hurtigt de første leveuger.

Når hvalpene er ca. 3 uger, begynder vi at tilbyde dem mad. De kan godt spise almindelig hvalpemad, hvis den er godt opblødt og findelt. Man kan sætte maden i blød i halvvarmt (ca. 50 - 60 grader celcius) vand i en halv times tid og så mose det med en gaffel.
Vi findeler i stedet pillerne i en lille kaffemølle, hvorefter pulveret kun behøver at stå i blød i lunkent vand i mindre end 5. minutter. På den måde synes vi, at det er nemmere, og samtidig bevares vitaminerne bedre. Samtidig med, at vi begynder at give hvalpene mad, skal de også have vand. I starten bør det være lunkent og aldrig rigtig koldt.
Husk, at man ikke bør bruge vand fra den varme hane, da det kan indeholde bakterier og andre skadelige stoffer.

Mere generelt:
Vi begynder ret hurtigt at tilbyde hvalpene mad 3 gange dagligt; men i starten vil de normalt ikke spise særligt meget. Hvis moderen har mælk nok, begynder de ikke at tage rigtig fra, før de er 5-6 uger.
Når de er sikre til at spise, begynder vi at findele maden mindre, således, at de kan spise almindelig hvalpemad, når de er 8 uger og skal ud i deres nye hjem. Vi lader aldrig maden stå og trække særlig længe, så på den måde vænner de sig til at bruge tænderne og spise tørkost.
Vores erfaring er, at mange af hvalpene hellere vil have maden tør, når de er 8-10 uger gamle. Det tillader vi dog ikke, før de er lidt ældre, for de er slemme til at glemme at drikke. Derfor får de pillerne med lidt vand på; men uden at de har stået og er blevet bløde.